Over het begrip fascisme bestaat veel discussie. Het ‘klassieke’ fascisme van Mussolini vind je niet zo vaak meer terug, en ook dat fascisme liet zich door een gebrek aan een heldere ideologie niet gemakkelijk duiden. Toch zijn er goede redenen om de huidige patronen van ondermijning van de pluriforme democratie en rechtsstaat en de onderdrukking van minderheden te classificeren als fascisme (lees:
Trek je pluriform aan). Fascisten streven een uniforme samenleving na en willen die van bovenaf opleggen. Instituties die dat in de weg staan, moeten worden ontmanteld. Hoewel moderne fascisten de democratie ogenschijnlijk respecteren, en deze zelf ook benutten om aan de macht te komen, trekken ze de legitimiteit van elke vorm van kritiek of oppositie – voorwaardelijk voor het functioneren van een democratie – voortdurend in twijfel. Democratische processen doen fascisten graag af als een speeltje of zelfs complot van de elite, bedoeld om hen af te houden van het uitvoeren van de ‘wil van het volk’. Tegengeluiden vanuit de onafhankelijke rechtspraak, wetenschap en pers maken ze verdacht: rechters, journalisten en wetenschappers zijn immers niet verkozen en hebben dus niet het vermeende volksmandaat dat fascisten wel zouden hebben.
Fascisme is een ‘power cult’
2, een verheerlijking van de macht om anderen te onderdrukken in het streven naar zuiverheid en uniformiteit. Waar moderne fascisten het gebruik van fysiek geweld formeel vaak afwijzen, is de verheerlijking ervan nooit ver weg. Wie zich niet vanzelf voegt, moet met macht en kracht worden geconformeerd naar de normen van ‘het volk’ (b.v. christelijke, heteronormatieve, genderbinaire of patriarchale normen) en anders worden verwijderd, of vernietigd. Democratische en rechtsstatelijke instituties die dat in de weg staan, worden door fascisten aangevallen of omzeild. Antifascisme verzet zich tegen het fascistische business model van autocratische (aspirant-)leiders, voor wie de democratie en rechtsstaat hinderlijke obstakels zijn op hun weg naar macht(sbehoud) en (verdere) zelfverrijking. Die weg proberen zij wit te wassen als ‘de wil van het volk’ dat hun leiderschap nodig zou hebben om orde te scheppen in de ‘chaos’ van de pluriforme, democratische samenleving
3.
Fascisten maken gebruik van populistische strategieën om de ‘wil van het volk’ naar hun hand te zetten, zoals het zaaien van angst voor ‘de ander’, het aanwijzen van zondebokken die de welvaart en het welzijn van het volk zouden bedreigen, het verdacht maken van journalisten, rechters, wetenschappers en politieke tegenstanders als leden van een kwaadaardige elite die níét het beste voor heeft met het volk, en het schermen met een volmaakte en zuivere heilstaat voor het volk, die zij zullen bewerkstelligen zodra zij het voor het zeggen hebben. Antifascisten proberen zulke populistische strategieën, die ten dienste staan van het fascistisch business model, te ontmaskeren en ondermijnen.